KOKSTEKORT: DRIE-DIMENSIONAAL PROBLEEM?

“Een kokstekort dreigt. Vooral voor het lagere en middensegment, maar misschien ook voor het hogere. En er zijn meerdere oorzaken dus ook diverse oplossingen.

In 2017 staat de horeca er nog niet dramatisch voor, met ‘slechts’ 5.000 langdurig openstaande vacatures voor koks. Maar als er niets wordt gedaan hebben we in 2018 een substantieel tekort, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). “Het ontbreekt jonge koks aan doorzettingsvermogen”, riep een chef-kok vervolgens in de media. “Niet waar”, pareert SVH-directeur Ricardo Eshuis. “De instroom bij mbo-opleidingen op niveau 1 en 2 loopt sterk terug omdat er sinds 2014 strengere taaleisen zijn. Jongeren die uit het praktijkonderwijs komen, kunnen bijna niet aan de eisen voldoen en dat is ontzettend zonde. Het recente uitstel van de rekeneisen is voor nu een opluchting, maar het gaat natuurlijk niet om afstel. Overigens zouden de rekeneisen wel gewoon moeten doorgaan voor de ondernemersopleidingen, onder andere vanwege de doorstroom naar het hbo.”

Als de recente cijfers worden afgezet tegen de vraag vanuit de markt, hebben we over aan aantal jaar dus veel te weinig opgeleide koks. Vooral in het lagere en middensegment. “Het probleem speelt nu vooral bij de mbo’s en (nog) niet in het hogere segment: hier is nu nog sprake van gelijkblijvende instroom. Volgend jaar worden ook daar echter de taaleisen verscherpt. Het zou dus kunnen zijn dat het probleem zich over een tijd verplaatst.”

Bron:http://www.entreemagazine.nl

MBO Horeca Hilversum