Meewerkend Horeca Ondernemer

Heb je ondernemersbloed en de ambitie om je eigen grand café, restaurant, lunchroom, fastfoodbedrijf of café te beginnen? Dan is deze opleiding de juiste keuze. Je leert wat nodig is om je eigen onderneming te beginnen en tot een succes te maken. Van het opstellen van een personeelsrooster tot aan de dagelijkse administratie. Van koken en bedienen tot aan het naleven van hygiëneregels en het leidinggeven aan je team. Je koopt slim in.

Met je leveranciers maak je goede afspraken over prijs en kwaliteit. Natuurlijk werk je dagelijks mee: je weet wat je gasten verwachten en wat je op de tap en in de fles hebt. Met gedegen vakkennis, beroepsvaardigheden en ervaring in het vak weet jij precies hoe je een team of bedrijf moet aansturen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt 3 jaar en kent twee specialisaties hotel en cafe bar. In totaal krijg je te maken met drie thema’s tijdens de opleiding. Het eerste jaar staat helemaal in het teken van ‘food and beverage’, we leren je alle belangrijk basisprincipes van gastheerschap en koken die je nodig hebt om aan de slag te gaan als manager ondernemer horeca. Afhankelijk van je specialisatie kies je in het tweede jaar de setting hotel of cafe bar waar je stage zult lopen.
Met genoeg bagage zullen we uiteindelijk met je aan de slag gaan als leidinggevende en krijg je vakken als commercieel management, personeel management en financieel management. Naast het leidinggeven ga je ook aan de slag met het ondernemersplan onder begeleiding van een docent die je alles kan vertellen over begrotingen, marktanalyses en presentatietechnieken. Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag als manager ondernemer in de horeca. Daarnaast kun je doorstromen naar het HBO.

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • kennis en inzicht in de Horeca en het horecabedrijf

 

 • vaktechnische vaardigheden als gastheerschap, kennis van
  eten & drinken, koken & serveren
 • managementvaardigheden: financieel management,
  personeelsmanagement, marketing
 • taalvaardigheden: Nederlands, rekenen, Engels en Duits
  Uiteraard de integratie van deze kennis en vaardigheden in
  projecten en in de beroepspraktijk.

Domein: Horeca, Bakkerij & Facilitair
Opleidingsrichting: Hotelschool & Horeca
Officiële naam: Ondernemer horeca/bakkerij
(Manager/ondernemer café/bar) (90301)
Niveau: 4

Welke vooropleiding heb je nodig?

Een van onderstaande eisen / vooropleidingen is voldoende om
je aan te melden:

 • havo-diploma
 • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
 • vmbo-diploma Kb/G/T-leerweg met relevante vakken

Een intakegesprek of toets maakt deel uit van de
toelatingsprocedure.

Verder leren

 • HBO – een verwante hbo-opleiding
 • HBO – Hogere Hotelschool Den Haag (met nevenvestiging in
  Amsterdam)