Manager Ondernemer Hotel

Wil je leiding geven in een (middel)groot hotel of restaurant? Als je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag als teamleider of (afdelings)manager. Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de zaak, dankzij jou loopt alles op rolletjes. Je bewaakt het budget, neemt personeel aan en
bepaalt welke kant het bedrijf op gaat. Met het diploma Manager / Ondernemer Hotel & Restaurant kun je ook je eigen zaak beginnen of doorstuderen.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt 3 jaar en kent twee specialisaties hotel en cafe bar. In totaal krijg je te maken met drie thema’s tijdens de opleiding. Het eerste jaar staat helemaal in het teken van ‘food and beverage’, we leren je alle belangrijk basisprincipes van gastheerschap en koken die je nodig hebt om aan de slag te gaan als manager ondernemer horeca. Afhankelijk van je specialisatie kies je in het tweede jaar de setting hotel of cafe bar waar je stage zult lopen.
Met genoeg bagage zullen we uiteindelijk met je aan de slag gaan als leidinggevende en krijg je vakken als commercieel management, personeel management en financieel management. Naast het leidinggeven ga je ook aan de slag met het ondernemersplan onder begeleiding van een docent die je alles kan vertellen over begrotingen, marktanalyses en presentatietechnieken. Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag als manager ondernemer in de horeca. Daarnaast kun je doorstromen naar het HBO.

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • kennis en inzicht in de Horeca en het horecabedrijf

 

  • vaktechnische vaardigheden als gastheerschap, kennis van
    eten & drinken, koken & serveren
  • managementvaardigheden: financieel management,
    personeelsmanagement, marketing
  • taalvaardigheden: Nederlands, rekenen, Engels en Duits
    Uiteraard de integratie van deze kennis en vaardigheden in
    projecten en in de beroepspraktijk.

 

Domein: Horeca, Bakkerij & Facilitair
Opleidingsrichting: Hotelschool & Horeca
Officiële naam: Ondernemer horeca/bakkerij
(Manager/ondernemer café/bar) (90301)
Niveau: 4

Welke vooropleiding heb je nodig?

Een van onderstaande eisen / vooropleidingen is voldoende om
je aan te melden:

  • havo-diploma
  • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
  • vmbo-diploma Kb/G/T-leerweg met relevante vakken

Een intakegesprek of toets maakt deel uit van de
toelatingsprocedure.

Verder leren

  • HBO – een verwante hbo-opleiding
  • HBO – Hogere Hotelschool Den Haag (met nevenvestiging in
    Amsterdam)
  • hbo – Hoger Hotelonderwijs Stenden – Leeuwarden