Leidinggevende keuken

Als gastheer / -vrouw doe je er alles aan om het de gasten naar de zin te maken, zodat ze zeker terug zullen komen. Je luistert naar de wensen van de klant en neemt tegelijkertijd veel verschillende bestellingen op.

Ook informeer en adviseer je gasten over alles wat er op de menukaart staat. Vervolgens serveer je alle bestellingen uit. De gastheer / -vrouw voert ook werkzaamheden achter de schermen uit, zoals helpen bij ontvangst en opslag van geleverde goederen, schoonmaken en opmaken van de kassa.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Afhankelijk van je vooropleiding duurt de opleiding 1 tot 2 jaar. De opleiding bestaat uit 3 onderdelen:

  • AVO (algemeen vormend onderwijs) vakken Nederlands, Engels, Duits rekenen en loopbaan en burgerschap
  • beroepsvakken (theorie en praktijk)
  • BPV (beroepspraktijkvorming)/arbeidsovereenkomst

De AVO vakken worden aangeboden in een AVO blok, dit betekent dat je een dagdeel AVO lessen volgt. Op basis van de nulmeting wordt je vervolgens ingedeeld. Stel dat de nulmeting laat zien dat je moeite hebt met rekenen dan kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld 2 uur rekenen krijgt. Afhankelijk van jouw behoefte wordt het rooster gemaakt.

Vergelijkbaar met de koksopleiding wordt de opleiding in projectvorm aangeboden. In totaal krijg je 7 projecten aangeboden die je voorbereiden op de proeve van bekwaamheid. Een voorbeeld van een project is ‘Wijn spijscombinatie waarin theorie en praktijk gekoppeld zijn aan het thema. Nadat je alle projecten hebt doorlopen laat je tijdens de proeve van bekwaamheid zien dat je bekwaam bent om aan de slag te gaan als gastheer/vrouw of verder kunt studeren tot zelfstandig werkend gastheer/vrouw.

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • bereiden en serveren van dranken en gerechten
  • het beheren van de voorraad en het bestellen van materialen
  • het ontvangen van klanten
  • veel kennis van eten en drinken
  • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen
  • een tweede vreemde taal

 

Welke vooropleiding heb je nodig?

Een van onderstaande eisen / vooropleidingen is voldoende om
je aan te melden:

  • vmbo-diploma Bb-leerweg

Een intakegesprek of toets maakt deel uit van de
toelatingsprocedure.

Gastheer / -vrouw
Domein: Horeca, Bakkerij & Facilitair
Opleidingsrichting: Hotelschool & Horeca
Officiële naam: Medewerker bediening/café-bar (Gastheer/-
vrouw) (94140)
Niveau: 2

Verder leren

  • Aankomend Gastronoom / Wijnbrevet
  • Bartender
  • een verwante mbo-opleiding op niveau 4
  • Zelfstandig Werkend Gastheer / -vrouw

Speciale eisen

  • leeftijd: minimaal 16 jaar
  • aanvullende eis voor de BBL-opleiding: werk hebben bij een
    erkend leerbedrijf

Als je niet beschikt over de juiste vooropleiding, start je in de
entree-opleiding. Met de nieuwe route werk je toe naar een
mbo-diploma op niveau 1, er zijn twee varianten:

  • de arbeidsmarktvariant, waarna je aan het werk kunt
  • de mbo2-variant, waarna je kunt doorstuderen in een mboopleiding
    op niveau 2