‘Begin altijd bij jezelf als je de wereld positief wilt verbeten’

‘Begin altijd bij jezelf als je de wereld positief wilt verbeten’

Iedereen kent het wel, verslapen op de maandagochtend, sneeuw op het spoor en de NS is weer van slag. Zit je dan eindelijk in de trein krijg je de koffie van je buurman over je heen. Op dit moment is geluk ver te zoeken.

Maar er zijn ook veel positieve dingen die je uit het leven kunt halen. Zo is er altijd geluk, alleen ligt het eraan wat je er zelf van maakt. ‘Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen’ aldus één van onze horeca docenten.

De opdracht is om vijf mensen te interviewen met de vraag of zij denken dat geluk maakbaar is, waarom zij dit denken en of zij hier een voorbeeld van kunnen geven. Met als afsluitende vraag: Welke drie zaken hun het gelukkigst maakt? 

Wij als meiden, begonnen bij de (leuke) jongens op de sportafdeling, zo hebben wij daar een jongen geïnterviewd.
Deze jongen gaf aan dat hij geluk maakbaar vind door de dingen die je uit het leven haalt. Geloof staat boven aan het lijstje wat hem het gelukkigst maakt, hij haalt zijn kracht uit de kerk en op de tweede en derde plaats komen familie en sport.

Vervolgens liepen wij door naar de afdeling welzijn, waar drie meisjes openstonden voor een interview.
Op de vraag of geluk maakbaar is zei één van de meisjes: ‘Nee, ik voel me op dit moment niet gelukkig. Ik heb net een relatie beëindigd van vijf jaar, en dit heeft invloed op mijn geluk. Op dit moment word ik dus gelukkiger als mensen mij met rust laten’.

Van de afdeling welzijn kwamen wij terecht bij een lerares van mode. Zij vond de vraag of geluk maakbaar is moeilijk te beantwoorden, en twijfelde over het antwoord daarop. Zij haalde haar geluk voornamelijk uit de natuur, het les geven en haar gezin.

Op de gang van de horeca afdeling kwamen wij drie vrolijke meisjes tegen. Hoe zouden zij denken over geluk?!
De meisjes waren het erg met elkaar eens, het belangrijkste in het leven is voor hun: familie, vrienden en gezondheid. Daar worden zij gelukkig van, en denken daarom dat geluk zeker maakbaar is.

Tot slot kwamen we terecht bij ons meest inspirerende interview van de dag.
Deze docent gaf aan dat het glas altijd halfvol is, je zelf de slingers moet ophangen en als je wereld wilt verbeteren je bij jezelf moet beginnen. Geluk haalt hij zelf uit zijn werk. ‘Iedereen moet hard werken om zelf iets van het leven te maken’. Zijn vrouw en kinderen spelen ook een grote rol hierin. Geld vind hij cliché maar wel van belang.

Geluk is voor iedereen dus anders, de één haalt het geluk uit de kerk de ander uit de natuur. Zo kan voor de één geluk haalbaarder zijn dan voor de ander. Maar dat  familie en gezondheid een belangrijke rol speelt merk je overal wel.

Fenna en Iris

MBO Horeca Hilversum