MBO College Hilversum adopteert een kalf

HILVERSUM – De horeca opleiding van het MBO College Hilversum adopteert een kalf. Studenten volgen het dier een jaar lang in een reis van geboorte, leven en slacht en uiteindelijk bereiding in het lesrestaurant van de opleiding. Gaandeweg het project geven verschillende nauw betrokken partijen workshops aan de studenten. Authentieke Boerderij de Lindenhoff en verschillende topchefs werken mee aan dit bijzondere onderwijsproject.

Het Circle of life project

Dit is een vast onderdeel van het onderwijsprogramma van de koksopleiding niveau 2 en 3. Het neemt de studenten mee in de levenscyclus van het kalf, vanaf de geboorte tot aan de presentatie op het bord. ‘Melk komt niet uit een pak en vlees komt niet uit het vriesvak! Daar gaat een leven aan vooraf. Dat dat een goed leven kan zijn laten we met dit project aan onze studenten zien.’ aldus projectleider en docent Huib Kabel.

Het project: circle of life


Half november vorig jaar hebben de studenten zelf een pasgeboren kalfje uitgezocht op boerderij de Lindenhoff. Daarna zijn ze nog een paar keer op bezoek geweest op de boerderij om het dier te volgen en te zien hoe de leefomstandigheden van het dier daar optimaal worden vormgegeven. In oktober bezoeken de studenten het slachthuis in Woerden waarop kleinschalige basis geslacht wordt. De studenten die dat aandurven zijn zelf aanwezig bij de slacht. ‘Dat heeft vorig jaar diepe indruk gemaakt op onze studenten. Tegelijkertijd geven zij zelf aan dat het goed is om dit een keer mee te maken. Je wordt je bewust van de de waarde van vlees, dat gooi je dus niet zomaar even weg.’ In november leren de studenten in een workshop hoe je moet uitbenen. Waarna er met het vlees gekookt kan worden.

Circle of life diner


17 November vindt er ter gelegenheid van de afronding van het project een groot evenement plaats ‘het Circle of life diner. Waar live gekookt wordt en waar de verschillende betrokken partners aanwezig zullen zijn. De presentatie van de avond is in handen van Ben van Beurten, die in een aantal van de mooiste restaurants van

Nederland werkte en als chef-kok van het gerenommeerde vijf sterren ‘Hotel

Pulitzer’ heeft gewerkt.

Wilt u aanwezig zijn bij dit bijzondere evenement?

Reserveer dan nu via i.muddelokhorst@rocva.nl

 

MBO Horeca Hilversum