Circle of life

Horeca opleiding Hilversum adopteert een kalf: the Circle of life

HILVERSUM – De horeca opleiding van het MBO College Hilversum adopteert een kalf. Studenten volgen het dier een jaar lang in een reis van geboorte, leven en slacht en uiteindelijk bereiding in het lesrestaurant van de opleiding. Gaandeweg het project geven verschillende nauw betrokken partijen workshops aan de studenten. Authentieke Boerderij de Lindenhoff en verschillende topchefs werken mee aan dit bijzondere onderwijsproject.

Het Circle of life project

Dit is een vast onderdeel van het onderwijsprogramma van de koksopleiding niveau 2 en 3. Het neemt de studenten mee in de levenscyclus van het kalf, vanaf de geboorte tot aan de presentatie op het bord. ‘Melk komt niet uit een pak en vlees komt niet uit het vriesvak! Daar gaat een leven aan vooraf. Dat dat een goed leven kan zijn laten we met dit project aan onze studenten zien.’ aldus projectleider en docent Huib Kabel.

Het project: circle of life


Half november vorig jaar hebben de studenten zelf een pasgeboren kalfje uitgezocht op boerderij de Lindenhoff. Daarna zijn ze nog een paar keer op bezoek geweest op de boerderij om het dier te volgen en te zien hoe de leefomstandigheden van het dier daar optimaal worden vormgegeven. In oktober bezoeken de studenten het slachthuis in Woerden waarop kleinschalige basis geslacht wordt. De studenten die dat aandurven zijn zelf aanwezig bij de slacht. ‘Dat heeft vorig jaar diepe indruk gemaakt op onze studenten. Tegelijkertijd geven zij zelf aan dat het goed is om dit een keer mee te maken. Je wordt je bewust van de de waarde van vlees, dat gooi je dus niet zomaar even weg.’ In november leren de studenten in een workshop hoe je moet uitbenen. Waarna er met het vlees gekookt kan worden.

Circle of life diner


17 November vindt er ter gelegenheid van de afronding van het project een groot evenement plaats ‘het Circle of life diner. Waar live gekookt wordt en waar de verschillende betrokken partners aanwezig zullen zijn. De presentatie van de avond is in handen van Ben van Beurten, die in een aantal van de mooiste restaurants van Nederland werkte en als chef-kok van het gerenommeerde vijf sterren ‘Hotel Pulitzer’ heeft gewerkt.

Wilt u aanwezig zijn bij dit bijzondere evenement?

Reserveer dan nu via i.muddelokhorst@rocva.nl

Def_Adv_circle_of_life_2015

Opening Circle of Life

Opening Circle of LifeHet project Circle of life is een samenwerking van de horeca opleiding van het MBO College Hilversum, authentieke boerderij de Lindenhoff en verschillende top-chefs zoals
chef Menno Post van **restaurant de Bokkendoorns in Overveen en chef en SVH Meesterkok Michel van der Kroft van *restaurant ‘t Nonnetje Harderwijk.

circle-of-life-partners-

Ben van Beurten

Ben is opgegroeid in een culinair gezin. Hij heeft in een aantal van de mooiste restaurants van Nederland gewerkt zoals ‘Molen de Dikkert’ en ‘Kersentuin’. Hij was pas 26 jaar toen hij chef-kok werd van het gerenommeerde vijf sterren ‘Hotel Pulitzer’. Verder heeft hij het vak geleerd bij de grote restaurants in Parijs.

benvanbeurtenAls chef van Jamie Oliver’s restaurant ‘Fifteen’ maakte hij kennis met het opleiden van jongeren tot kok. Hij werd hier enorm door geïnspireerd en verliet ‘Fifteen’ om restaurant ‘Colour Kitchen’ op te richten. Hier kwam zijn filosofie goed in naar voren, want er wordt geïnvesteerd in het opleiden en ontwikkelen van mensen met verschillende culturele achtergronden en een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Hij wilde meer doen voor de jongeren en besloot zijn eigen leerbedrijf op te richten. Dit is ‘Stichting New Balance’ geworden, waarin hij jaarlijks veertig jongeren een nieuwe kans geeft.
Hij vind het zeer belangrijk dat het keukenpersoneel de oorsprong weet van de producten waarmee er gewerkt wordt. Hij werkt zoveel als mogelijk met verse biologische of duurzame producten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Huib Kabel,
docent gastronomie en projectleider Circle of life.

E-mailadres: Kabelh@talnet.nl
Telefoonnummer: 06-31698765