Zelfstandig werkend Kok

Als zelfstandig werkend kok ben je in staat in je eentje een keuken te runnen. Je kunt bestellingen plaatsen, weet hoe je producten het beste kunt bewaren en je kunt zelfstandig een menu samenstellen en bereiden.

Of je nu in de keuken van een klein restaurant in je eentje de pollepel zwaait, of in de keuken van een groot hotel in teamverband werkt, jij zorgt ervoor dat elk gerecht perfect de keuken verlaat.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Net als bij de niveau 2 opleiding krijg je bij niveau 3 lessen Nederlands, Engels en rekenen.
Tijdens de opleiding doorloop je samen met je klasgenoten een 15 gangenmenu. Het 15 gangenmenu is de rode leidraad van de opleiding. Je begint met het bereiden van een amuse en je eindigt bij iets lekkers voor bij de koffie. Nadat je alle stappen hebt doorlopen bereid je uiteindelijk een vijfgangendiner voor tijdens de proeve van bekwaamheid. Tijdens de proeve van bekwaamheid word je door een leermeesters uit de praktijk en school beoordeelt. Naast de verschillende bereidings/kooktechnieken hou je je als zelfstandig werkend kok ook bezig met het voorraad beheer, kwaliteit en efficiency en leer je leiding geven aan andere koks. Als je de opleiding hebt afgerond kun je doorstromen naar niveau 4 of kan je aan de slag als chef de partie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • gerechten bereiden
  • keukenvoorraden beheren
  • zorgen dat de keuken schoon en hygiënisch blijft
  • leiding geven aan andere koks en de werkzaamheden in de
  • keuken regelen
  • algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen

Domein: Horeca, Bakkerij & Facilitair
Opleidingsrichting: Hotelschool & Horeca
Officiële naam: Zelfstandig werkend kok (95420)
Niveau: 3

Welke vooropleiding heb je nodig?

Eén van onderstaande eisen / vooropleidingen is voldoende om
je aan te melden:

  • Kok
  • Een intakegesprek of toets maakt deel uit van de
  • toelatingsprocedure.

Speciale eisen

  • werk hebben bij een erkend leerbedrijf
  • voor het 3-jarige traject geldt de toelatingseis van een vmbodiploma
  • K- of T-leerweg consumptief

Verder leren

  • een verwante mbo-opleiding op niveau 4
  • Gespecialiseerd Kok
  • Leidinggevende Keuken
  • managementmodules via SEC (Stichting Elandsstraat
  • Contractonderwijs)
  • Sterklas