Kok

Houd je van koken? Vind je het leuk je fantasie te gebruiken in de keuken en gasten met een zelfgemaakte maaltijd te verwennen tijdens hun avondje uit? Als kok heb je uitgebreide kennis van allerlei gerechten en bereidingswijzen en -technieken. Je kent het verschil tussen trancheren en blancheren, je weet een bechamelsaus van een hollandaisesaus te onderscheiden. Voor een afgestudeerd kok heeft de keuken geen geheimen meer.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Afhankelijk van je vooropleiding duurt de opleiding 1 tot 2 jaar. De opleiding bestaat uit 3 onderdelen:

• AVO (algemeen vormend onderwijs) vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap
• beroepsvakken (theorie en praktijk)
• BPV (beroepspraktijkvorming)/arbeidsovereenkomst

De AVO vakken worden aangeboden in een AVO blok, dit betekent dat je een dagdeel AVO lessen volgt. Op basis van de nulmeting wordt je vervolgens ingedeeld. Stel dat de nulmeting laat zien dat je moeite hebt met rekenen dan kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld 2 uur rekenen krijgt. Afhankelijk van jouw behoefte wordt het rooster gemaakt.
Als kok werk je vaak in teamverband, samenwerken en nauwkeurigheid zijn daarom belangrijke begrippen binnen je beroep. Om je hier goed op voor te bereiden werken we vanuit ‘project gestuurd onderwijs’. Dit betekent dat je in totaal 7 projecten krijgt die allemaal een ander thema hebben. Voorbeelden zijn soepen en sauzen, wild en gevogelte, …. Tijdens de projecten krijg je workshops van verschillende professionals uit het bedrijfsleven die je alles kunnen vertellen over de nieuwste technieken en trends als het gaat om koken. De projecten zorgen ervoor dat je goed bent voorbereid voor je “eindproject” de proeve van bekwaamheid. Tijdens de proeve van bekwaamheid laat je zien dat je alle kooktechnieken beheerst om aan de slag te gaan als kok of om verder leren voor zelfstandig werkend kok niveau 3.

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • gerechten voorbereiden, ingrediënten klaarzetten het snijden
    van groenten
  • bereiden van gerechten onder leiding van een chef of
    zelfstandig werkend kok
  • beheren van de keukenvoorraad
  • algemene vakken zoals rekenen, Nederlands en Engels

Domein: Horeca, Bakkerij & Facilitair
Opleidingsrichting: Hotelschool & Horeca
Officiële naam: Kok (90760)
Niveau: 2

Welke vooropleiding heb je nodig?

Een van onderstaande eisen / vooropleidingen is voldoende om
je aan te melden:

  • vmbo-diploma Bb-leerweg

Een intakegesprek of toets maakt deel uit van de
toelatingsprocedure.

Speciale eisen

  • leeftijd: minimaal 16 jaar
  • aanvullende eis bij de BBL-opleiding: werk hebben bij een
    erkend leerbedrijf

Als je niet beschikt over de juiste vooropleiding, start je in de
entree-opleiding. Met de nieuwe route werk je toe naar een
mbo-diploma op niveau 1, er zijn twee varianten:

  • de arbeidsmarktvariant, waarna je aan het werk kunt
  • de mbo2-variant, waarna je kunt doorstuderen in een mboopleiding
    op niveau 2

Verder leren

  • een verwante mbo-opleiding op niveau 4
  • Zelfstandig Werkend Kok